ZAMJENA UVJERENJA O POLOŽENOM RIBIČKOM ISPITU

ZAMJENA UVJERENJA O POLOŽENOM RIBIČKOM ISPITU

VAŽNA OBAVIJEST

[ZAMJENA UVJERENJA O POLOŽENOM RIBIČKOM ISPITU]

Poštovani članovi i ribolovci,

Slijedom stupanja na snagu novog Zakona o slatkovodnom ribarstvu od 1.1.2021 godine dolazi do promjene načina kupoprodaje ribičkih dozvola na nivou čitave RH, o čemu smo Vas već ranije obavijestili na prethodnoj godišnjoj skupštini.

Točnije, uvodi se digitalni način kupoprodaje dozvola i evidencije članstva putem online aplikacija.

Kao preduvjet za novi način kupovine ribičkih dozvola POTREBNA JE ZAMJENA UVJERENJA O POLOŽENOM RIBIČKOM ISPITU, a isto će provoditi Županijski ribolovni savez pojedinačno po ribolovnim društvima.

Početak aktivnosti oko zamjene uvjerenja kreće od 1.10.2020 nadalje, a točan datum na koji će se zamjena obavljati u našem SRD-u objaviti ćemo čim dobijemo raspored od nadležnog saveza.

  • poželjno je da ovu zamjenu obave svi bivši, budući i sadašnji članovi i ribolovci , odnosno svi koji će ubuduće kupovati ribičku dozvolu u bilo kojem ribolovnom društvu, jer bez nove iskaznice neće moći ubuduće kupiti ribičku dozvolu

Trošak zamjene sadašnjeg uvjerenja za novu iskaznicu ribičkog ispita snosi sam ribič u iznosu od 100,00 Kn, osim ribiča koji su ispite položili od 10.3.2020 nadalje (isti moraju odraditi zamjenu, ali ne plaćaju iznos od 100,00 Kn).

(način plaćanja spomenute naknade objaviti ćemo zajedno sa informacijom o terminu za zamjenu)

Prilikom dolaska na zamjenu, ribič mora sa sobom donijeti;

1. Važeću osobnu iskaznicu

2. OIB (ukoliko ga nema na OI)

3. Staro uvjerenje o položenom ribičkom ispitu

– Za osobe do 16 godina kod dolaska na zamjenu potrebna je prisutnost, te suglasnost/potpis – roditelja/skrbnika

– Slikanje za novu iskaznicu obaviti će se na mjestu tokom zamjene uvjerenja ( ne treba donositi slike)

Sukladno gore navedenoj najavi molimo Vas da se pripremite pravovremeno ukoliko Vam trenutačno sada nedostaje nešto od navedenoga za potrebnu zamjenu, kako na dan zamjene ne bi stvarali nepotrebne gužve i tenzije u prostoru koji će biti za to namijenjen…

Isto tako želimo napomenuti da predmetnu obavezu ne nameće SRD niti bilo koje ribolovno društvo u RH, kao niti nadležni Savezi, već je isto propisano novim Zakonom o slatkovodnom ribarstvu za koji se zna tko, kako i na kojem nivou donosi Zakone RH, a na svima nama je obveza ispoštovati zakonske odredbe, kako SRD-u tako i svim ribičima, iako nam sve ovo stvara možda ne potrebne troškove, molimo da se suzdržimo od negativnosti po ovoj temi, jer jednostavno isto se mora provesti ili ubuduće nema ribolova i kupnje ribičkih dozvola za onoga tko ne ispuni obvezu.

Isto tako obzirom na novi način, tj. digitalizaciju koja nam predstoji, nastojati ćemo osigurati pomoć svim ribičima koji će ubuduće kupovati dozvolu, a ne znaju, nemaju mogućnost ili nisu informatički dovoljno spretni da isto sami obave online, u smislu da će kupnju moći obaviti putem računala u našem uredu i uz pomoć ovlaštene osobe SRD-a.

Dakle kao što smo početkom ove godine spomenuli i dali Vam određene informacije, uz navedene promjene od početka 2021 g. očekuje nas daljnji izazovni period kako za SRD, tako i za sve ribiče i naše članove, odnosno pokušajte razumijeti da ono što se moglo 90-tih i do nedavno se značajno mijenja i sada se s razlogom ne može, s toga ostanimo pozitivni, jer samo uz određena odricanja i zalaganje svih nas ćemo se moći ubuduće održati i postaviti neki novi standard u našim ribolovnim vodama.

O svim daljnjim terminima, aktivnostima ili promjenama ćemo objaviti pravovremenu informaciju, a ujedno molimo da o ovoj najavi obavijestite sve članove koji nemaju pristup internetu.

BISTRO !!!